Met de kids op het strand

Remco en Daniel bezochten yayasan in Tianyar

Entrepreneurs Remco en Daniel zijn aangekomen op Bali waar zij een project zullen gaan realiseren bij het weeshuis Seeds of Hope Children’s Home. Voordat zij bij dit weeshuis aan de slag gaan bezochten zij een learning centre van stichting WINS in Tianyar, Noord-Oost Bali. Hieronder hun verslag:

Voordat wij onze Engelse lessen en sport & spel-activiteiten bij Seeds of Hope zullen gaan opzetten leek het ons een goed idee om ideeën uit te wisselen en te kijken op een plek waar deze activiteiten al in een verder stadium zijn. Hiervoor reisden wij per motor af naar Noord-Bali, wat een erg mooie en avontuurlijke tocht van 4 uur opleverde.

Via stichting WINS kwamen wij in contact met de 30-jarige Ketut die de leiding heeft over een learning centre in Tianyar. Bij deze yayasan kunnen kinderen van 5 tot 16 jaar na schooltijd terecht voor aanvullend onderwijs. Zo krijgen zij Engelse les en worden ze begeleid en geïnspireerd om na het basisonderwijs verder te leren om meer kans te maken op een baan.

Van Ketut hebben we erg veel kunnen leren en goede ideeën opgedaan. Zo liet hij zien welke lesmateriaal hij gebruikte en hoe hij de kinderen in groepen opdeelde. Ook gaf hij een hoop tips hoe wij het beste met de kinderen om kunnen gaan met betrekking tot de cultuurverschillen en geloof.

Maar nog meer indruk op ons maakte de kinderen zelf. Ondanks dat zij al een schooldag vanaf 8 uur ’s ochtends erop hebben zitten zijn ze erg leergierig en enthousiast. Ze vertelden ons over hun ervaringen bij de yayasan en over hun hobby’s en plannen voor de toekomst. Wat ons erg raakte, was dat zij erg realistisch zijn wanneer het op dromen aan komt. Sommige willen leraar worden, andere politieagent. Wel zijn ze bewust dat een opleiding erg veel geld kost en dat ze het wellicht nooit zo ver zullen schoppen.

De kids hebben ons het strand laten zien (3 minuten lopen) waar we met z’n allen een ijsje hebben gegeten. Daarna hebben we met de jongens een potje gevoetbald en het was erg leuk om te zien hoe getalenteerd en gepassioneerd zij zijn. Ook viel ons op dat omtrent sport & spel het materiaal zijn beste tijd had gehad. De bal waarmee zij zoveel plezier hadden was lek en ook waren de andere sport & spel mogelijkheden erg versleten of kapot.

Na een leuke, leerzame en indrukwekkende dag namen wij afscheid van de kinderen. Ze vonden het erg jammer dat we weer weg moesten en vroegen al wanneer wij weer langs zouden komen. Wij hebben een kleine donatie gedaan om de versleten sport en spel attributen te vervangen.

Wij zullen tijdens ons verblijf op Bali van 4,5 maanden zeker nog eens afreizen naar Tianyar om de kids van de yayasan een bezoekje te brengen.